MALZEME İŞLEME TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ
ENDÜSTRİYEL CAM VE SERAMİK PROGRAMI
Endüstriyel Cam ve Seramik Bölümü 2020 yılında kurulmuştur. Programda, gelişmekte olan cam ve seramik sektörü için ara eleman yetiştirilmektedir. Sektörde, seramik mühendisleri ile vasıfsız elemanlar arasında, son teknolojik gelişmelere uygun olarak yetiştirilmiş eğitimli teknikerlere ihtiyaç vardır. Endüstriyel Cam ve Seramik Programı bu ihtiyaca cevap vermektedir.
Öğrenciler 2 yıl boyunca kazandığı programın müfredatında belirlenen tüm dersleri alır. Mezuniyet için 4 yarı yılda toplam 120 AKTS’lik ders yükünü başarı ile tamamlamış olmaları gerekmektedir. Aldıkları dersleri teorik kısımlarını sınıflarda, pratik kısımlarını atölye ve laboratuvarlarda görür.
Öğrenciler bu eğitimlerden sonra işyerlerinde 30 iş günü staj yapmak zorundadır. Ön lisans programını başarı ile bitiren öğrenciler ön lisans diploması alır. ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı olan öğrenciler mezun oldukları bölüme uygun; Çiçek, Örgü, Dokuma öğretmenliği, Dekoratif Sanatlar öğretmenliği, Halı, Kilim ve Eski Kumaş Desenleri, Geleneksel Türk El Sanatları bölümlerine başvurabilirler. Ayrıca, Açık Öğretim Fakültesi iktisat ve işletme bölümlerine de doğrudan kayıt yaptırabilirler.
Program mezunlarımız kazandıkları yeterlilikler doğrultusunda, usta öğretici ya da eğitmen olarak, Halk Eğitimlerde, Sosyal Hizmetlerde, Kültür Merkezleri, Rehabilitasyon merkezleri veya ilgili kamu ve özel işletmelerde istihdam olanaklarına sahiptirler. Çini atölyeleri, ahşap dekorlama, nakış, örgü, dokuma atölyelerinde, hediyelik eşya üretimi yapan işletmeler, moda evleri, mefruşat ev tekstili işletmelerinde tasarım, süsleme veya el dekoru, ünitelerinde çalışabilirler. Ayrıca kendi iş yerlerini atölyelerini de açabilirler. Restorasyon üzerine çini, kalemişi, altınvarak veya ilgili ünitelerde Milli Saraylarda, Vakıflarda, özel firmalarda da istihdam alanlarını bulmaktadırlar.